Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2008

Ομιλία του ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ στο ν/σ "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κουβέλης έχει το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόταση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με το συζητούμενο σχέδιο νόμου ούτε τον εντυπωσιασμό επεδίωξε ούτε τον αιφνιδιασμό κανενός. Θα ανέμενε ο οιοσδήποτε ότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση προκειμένου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να ήθελε και αυτή τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το δεδομένο ότι τα δημοψηφίσματα σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη αφορούν σε μεγάλα ζητήματα κοινωνικού, εθνικού ενδιαφέροντος. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις με το σχέδιο νόμου καθιστούν χειροτέρα τη θέση του ασφαλισμένου και δεν δίνουν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που όντως αντιμετωπίζει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Κυρία Υπουργέ, βάλλεται ο δημόσιος χαρακτήρας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος βεβαίως με έναν έμμεσο τρόπο αλλά εξαιρετικά δυναμικό. Και δεν θα μακρύνει ο χρόνος όπου θα δούμε αυτό το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που με έναν απαράδεκτο τρόπο επιχειρείτε να ανακαθορίσετε να παρωθεί προς την ιδιωτική ασφάλιση μεγάλης κοινωνικής ομάδας.

Χειροτερεύει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η θέση των ασφαλισμένων και κυρίως προσβάλλονται βάναυσα τα δικαιώματα των νέων γενεών, προκειμένου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμβαλωματικά να αντιμετωπίσει ζητήματα και πότε; Όταν δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα τα οποία αρνητικά ετεροκαθορίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, όπως είναι η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή, η μαύρη εργασία και κυρίως η καταστροφή του προστατευτικού ιστού των εργασιακών σχέσεων που, αν δεν αποκατασταθούν στην πραγματική δημοκρατική τους διάσταση, αρνητικά θα παρακολουθούν την εξέλιξη του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Γίνεται συχνά-πυκνά και η επίκληση εκ μέρους της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του δημογραφικού προβλήματος για να δικαιολογήσει –δεν μπορεί να δικαιολογήσει βέβαια- τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που προωθεί. Μα, δεν υπάρχει μία ρύθμιση μέσα στο συζητούμενο σχέδιο νόμου που πράγματι να θέλει να στηρίξει τη γυναίκα- μητέρα και κατʼ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα.

Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα στοιχεία. Εκείνο, όμως, που θέλω να σημειώσω είναι ότι η αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των άλλων ρυθμίσεων που καθορίζουν αποφασιστικά την εξέλιξη αυτού του μεγέθους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και ένας από τους κύριους, από τους βασικούς παράγοντες που αρνητικά επηρεάζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα είναι η λειτουργία του γενικότερου συστήματος υγείας στον τόπο μας.

Όταν, κυρία Υπουργέ, κατά την ομολογία της Κυβερνήσεως, του αρμόδιου Υπουργού, στο σύνολο του συστήματος υγείας της χώρας, το 55% και πλέον έχει καταληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό δεν αποτελεί κρίσιμο μέγεθος αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος;

Δεν αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την εξέλιξη του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος; Αναμφισβήτητα, ναι, αλλά η σύγκρουσή σας με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει, η σύγκρουσή σας με την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, τη μαύρη εργασία και τις κατεστραμμένες εργασιακές σχέσεις δεν μπορεί να γίνει, διότι είστε απόλυτα συνεπείς με τη συντηρητική νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχετε για την εξέλιξη των πραγμάτων. Περί αυτού ο λόγος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μακρύνει ο χρόνος όπου τα στοιχεία ενός αποδομημένου, σε σχέση με το δημόσιο χαρακτήρα, κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος θα φανούν. Θα φανούν ολοζώντανα και το μεγάλο θύμα θα είναι ο Έλληνας ασφαλισμένος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα έκανα αναφορά στο ζήτημα αυτό αν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δεν το έθετε. Από πότε ο ελληνικός λαός δεν δικαιούται, δεν έχει δικαίωμα να αποφαίνεται στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για τα μεγάλα ζητήματα όπως λίγο πριν είπα;

Σύνθετο το νομοσχέδιο; Σύνθετο, αλλά μʼ αυτή τη συνθετότητα αξιολόγησαν οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι Έλληνες ασφαλισμένοι το νομοσχέδιο, γιʼ αυτό και παρουσιάστηκε αυτή η μεγάλη πλημμυρίδα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Αυτή η περιφρόνηση στην κρίση του ελληνικού λαού, δεν μπορώ να αντιληφθώ στο πλαίσιο ποιας δημοκρατικής αντίληψης αναδεικνύεται και διατυπώνεται ως αρνητικό στοιχείο για να μην διενεργηθεί το δημοψήφισμα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει δίκιο ο Ειδικός Αγορητής του Συνασπισμού κ. Λαφαζάνης, όταν καταγγέλλει το συγκεκριμένο λόγο που διατυπώθηκε αναφορικά με τις απεργίες. Στοιχείο της ομαλότητας είναι η δυνατότητα του ελληνικού λαού να απεργεί.

Στοιχείο ομαλότητας είναι να αναγνωρίζει ο οιοσδήποτε ότι οι απεργίες βεβαίως έχουν κόστος, αλλά ακριβώς στη στάθμιση των αγαθών, στην οποία αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχει το μείζον και το μείζον είναι να αποτραπεί ένα ολέθριο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ευθέως βάλει κατά των ασφαλισμένων, κατά των εργαζομένων αυτού του τόπου. Δεν περίμενα ούτε από τον κ. Βενιζέλο αυτή την αντίδραση.

Από πότε και έως πότε πρέπει να γίνεται κάποια προσυνεννόηση αναφορικά με την υποβολή μιας πρότασης για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως είναι το κοινωνικοασφαλιστικό, το οποίο πρέπει να κριθεί στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος; Εμείς αναμένουμε και αναμένουμε από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συνταχθούν με την άποψη ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και πιστεύω συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ότι στο βάθος της πολιτικής σας συνείδησης είναι κρυμμένη η παραδοχή ότι το δημοψήφισμα είναι αναγκαίο.

Εάν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε δημοψηφίσματα για τέτοια ζητήματα, είναι προτιμότερο να δηλώσετε με σαφήνεια, ας καταργηθεί η δυνατότητα του δημοψηφίσματος όπως προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα!

Σας ευχαριστώ.