Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2006

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Στην τακτική της συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ασχολήθηκε και με το ζήτημα που έχει ανακύψει με βάση την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η ΠΓ. του ΣΥΝ επαναβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης συνιστά, ως προς την επίσπευσή της, μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης, έξω από τα πραγματικά προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που η ίδια η πολιτική της έχει αναδείξει στην ελληνική κοινωνία. Εξ άλλου, ως προς την ουσία, είναι εμφανής η προσπάθεια για μια περαιτέρω συντηρητική αναθεώρηση ώστε να αντιστοιχηθεί το Σύνταγμα με τις κυρίαρχες στην Ευρώπη και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης νεοφιλελεύθερες επιλογές ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικά, ελευθεριών, δικαιωμάτων, λαϊκής συμμετοχής, περιβάλλοντος. Είναι επίσης φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει την ευρύτερη συναίνεση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων ή και αυτό του χωρισμού κράτους-εκκλησίας.

Η ΠΓ του ΣΥΝ αποφάσισε επίσης να εκτεθούν οι απόψεις του κόμματος σε ειδική συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, την προσεχή εβδομάδα.

Όπως είχαμε αναλυτικά, ως κόμμα, εκθέσει και στην προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία, ο τόπος μας έχει ανάγκη από ένα προοδευτικό συνταγματικό πλαίσιο που, μεταξύ άλλων, θα αναιρεί, υπέρ της βουλής, το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης, θα εγγυάται τα διευρυμένα κοινωνικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα ατομικά προσωπικά δεδομένα από τους πολλαπλούς κινδύνους και απειλές παραβιάσεων στη σύγχρονη εποχή, που θα ενισχύει πολλαπλά τη λαϊκή συμμετοχή και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, θα εγγυάται το ελάχιστο εισόδημα για τους πολίτες, θα καθορίζει τους ξεχωριστούς διακριτούς ρόλους κράτους και εκκλησίας, θα ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα των βασικών λειτουργιών του κοινωνικού κράτους, θα αποσαφηνίζει αποτρεπτικά όρια προς τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια στον κρίσιμο τομέα των ΜΜΕ, όπως επίσης θα διαμορφώνει ένα αυστηρό συνολικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας και ενισχυμένης οικολογικής εγρήγορσης.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού