Στις 25 Οκτωβρίου 2007, στην 3η Συνάντηση των Μερών της ACCOBAMS (Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης θάλασσας, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού) στο Ντουμπρόβνικ, τα Μέρη υιοθέτησαν Ψήφισμα, με το οποίο υποστήριζαν τη δημιουργία 18 Θαλάσσιων Περιοχών Προστασίας. Τα Μέρη της ACCOBAMS μεταξύ των οποίων και η χώρα μας συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για τον ακριβή καθορισμό των περιοχών του χάρτη και την ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων για την προστασία των κητωδών από τους κινδύνους που τα απειλούν.
Όσο και αν μας φαίνεται παράξενο οι (8) ΘΠΠ βρίσκονται στις Ελληνικές θάλασσες γιατί ακόμα και σήμερα οι θάλασσες μας παρουσιάζουν μεγάλο και συνάμα εύθραυστο πλούτο και ποικιλία ειδών κητωδών.
Η σημαντικότερη πληθυσμιακή ομάδα φυσητήρων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο βρίσκεται στην περιοχή της Ελληνικής τάφρου από τη Λευκάδα μέχρι το ΝΑ άκρο της Κρήτης.
Είναι σίγουρο πως ο περιορισμός και υπό συνθήκες η απαγόρευση της χρήσης στρατιωτικών σόναρς στην περιοχή της Ελληνικής τάφρου θα ήταν μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση , επίσης ο προσδιορισμός διαύλων διέλευσης και ναυσιπλοΐας στην εν λόγο περιοχή θα βοηθούσε στον περιορισμό των ατυχημάτων (θανατώσεις φυσητήρων από συγκρούσεις με πλοία).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Εντάσσεται στους σχεδιασμούς ο καθορισμός ολόκληρης της περιοχής της Ελληνικής Τάφρου ή κάποιων τμημάτων της ως Θαλάσσιας Περιοχή Προστασίας ;
- Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει για την αντιμετώπιση των απειλών για τα είδη κητωδών και το οικοσύστημα;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης