Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/03/2008

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού, «Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών», τόνισε:

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κάνουμε ένα μικρό βήμα, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε τρία μεγάλα.

Όταν όλοι μιλάμε για ένα οργανωμένο έγκλημα, που συντελείται επί αιώνες στην Ελλάδα, εμείς νομοθετούμε, οργανώνοντας ακόμη περισσότερο την αδυναμία μας. Γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν είμαστε θετικοί στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αναφέρει το πώς θα πατάξουμε την αρχαιοκαπηλία, δεν λέει όμως πως θα την προλάβουμε, πώς θα την εμποδίσουμε να γίνει.

Όταν πουληθούν και φύγουν τα αρχαία, το πολύ - πολύ να φτιάξουμε επιτροπές να ζητάμε να γυρίσουν πίσω.

Δημιουργείται μια γραφειοκρατική δομή με πολλές επί μέρους επιτροπές που και πάλι θα έχουν σύγκρουση έργου, αφού ενισχύει τον αριθμό των συμβασιούχων, που είναι η μάστιγα του Υπουργείου Πολιτισμού.  Το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας στη χώρα μας έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την ελλιπή φύλαξη αρχαιοτήτων, την υποχρηματοδότηση των ανασκαφών, που αφήνει ανοιχτές και αφύλακτες ανασκαφές για πολύ καιρό, παράλληλα με τις λιγοστές θέσεις αρχαιολόγων, την σχετικά ανεξέλεγκτη λειτουργία των ξένων αρχαιολογικών αποστολών.

Η νομοθεσία για την ανακάλυψη αρχαίων σε χώρο οικοδόμησης είναι δυσκίνητη. Μπορεί να αναγκάσει έναν πολίτη να καθυστερήσει από 6 σε 18 μήνες μια οικοδομή, πράγμα που οδηγεί ασύδοτους εργολάβους να σκεπάζουν αρχαιολογικά ευρήματα ή να πωλούν όσα βρίσκουν.

Σε ό,τι αφορά τα νεότερα κειμήλια, παίζει μεγάλο ρόλο η έλλειψη παιδείας του Έλληνα πολίτη σε τέτοια θέματα: Αγνοώντας την ιστορική αξία, μπορείς να προβείς σε αγοραπωλησίες και μάλιστα παράνομες.

Χρειάζεται καλύτερος έλεγχος σε λιμάνια και σταθμούς τρένων, στις οδικές εξόδους της χώρας. Οι συλλαμβανόμενοι αρχαιοκάπηλοι - συνήθως διεθνείς σπείρες με  οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις - είναι ελάχιστοι μπροστά στη διακίνηση κειμηλίων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Συγκρίνουμε το «εμπόριο αρχαιοτήτων» με το «εμπόριο ναρκωτικών». Χιλιάδες κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές για παράβαση του νόμου - του απαράδεκτου - περί ναρκωτικών. Μπορείτε να μας πείτε πόσοι κρατούνται για αρχαιοκαπηλία;  Τρεις, δύο, κανένας, πόσοι;

Τέλος, το Σχέδιο Νόμου, νομίζω ότι θέλει «να βολέψει» πάλι ημετέρους. Ενώ, αν και είναι σωστή η άρση του απορρήτου σε  τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να προστατεύσουμε τον ʽΈλληνα πολίτη από ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις με πρόσχημα τη συμμετοχή του σε αδικήματα.