Στην Κομισιόν φέρνει το θέμα της υπουργικής απόφασης με την οποία προβλέπεται η αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τις ακτές, σε αντίθεση με την ρητή πρόβλεψη του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η αλιεία με μηχανότρατες έχει καταστροφικές συνέπειες για το ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και ρωτά την Επιτροπή εάν είναι ενήμερη για την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, καθώς και τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει για να προστατεύσει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
"Με την υπουργική απόφαση της 5 Μαρτίου 2008 (ΦΕΚ 368, τεύχος 2ο), προβλέπεται η αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου από τις ακτές, παρότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 ορίζει ως μικρότερη επιτρεπτή απόσταση το 1,5 ναυτικό μίλι. Η συγκεκριμένη παρέκκλιση, επιτρέπεται από τον Κανονισμό 1967/2006 με την προϋπόθεση όμως ότι δεν επιφέρει «καμία σημαντική επίπτωση στο θαλάσσιο περιβάλλον».
Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η μηχανότρατα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς όταν σύρεται στο βυθό προκαλεί σημαντικές ζημιές στους θαλάσσιους βιοτόπους και ότι είναι το λιγότερο επιλεκτικό από όλα τα αλιευτικά εργαλεία, με παρεμπίπτοντα αλιεύματα και απορρίψεις που φτάνουν το 44% κατά μέσο όρο ετησίως, ερωτάται η Επιτροπή.
Έχει γνώση της απόφασης αυτής της Ελληνικής κυβέρνησης; Θεωρεί ότι δικαιολογείται η συγκεκριμένη εξαίρεση στο ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου παρατηρούνται συχνά φαινόμενα υπεραλίευσης; Τί μέτρα προτίθεται να λάβει για να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα;"
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:
"Η Κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει άμεσα αυτή την υπουργική απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς να περιμένει την ευρωκαταδίκη για να δράσει. Η βιομηχανοποιημένη υπεραλίευση, πέρα από την μακροχρόνιά της επίδραση στο αλιευτικό εισόδημα, έχει ήδη επιφέρει βαριές συνέπειες στη μείωση των πληθυσμών των αλιευμάτων, στο περιβάλλον και την βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών."
*Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο στην ιστοσελίδα www.syn-europe.gr
To Γραφείο Τύπου