Οι εξελίξεις για το όνομα της FYROM δεν πρέπει να κρύψουν τις διαδικασίες αποσταθεροποίησης με την έντονη παρέμβαση των ΗΠΑ που συντελούνται στο χώρο των Βαλκανίων. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Αλβανία και την Κροατία σʼ αυτή τη φάση, η ίδρυση και λειτουργία αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στο Κοσσυφοπέδιο η επέκταση των δραστηριοτήτων στη βάση της Σούδας εμπλέκουν τα Βαλκάνια στους αμερικανονατοϊκούς τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς ενισχύοντας τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, επαναφέροντας συνθήκες ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με τη δημιουργία κρατών-προτεκτοράτων στο όνομα της εθνικής καθαρότητας και μετά από στρατιωτική επέμβαση παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ, τσαλαπατά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό το μοντέλο αλλαγής των συνόρων θα έχει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο αλλά και σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Οι εξελίξεις επαναφέρουν τη λογική της «Βαλκανοποίησης» συνδεδεμένης για αιώνες με τις συνεχείς αποσχίσεις, τη βία και τις ανεξέλεγκτες πολεμικές συγκρούσεις. Είναι σε βάρος της ειρήνης, της σταθερότητας και των συμφωνιών των λαών των Βαλκανίων.
Οι ευθύνες της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες καθώς είτε υποστηρίζουν είτε ανέχονται την υλοποίηση του Ευρωατλαντικού σχεδιασμού. Απαιτείται επειγόντως συνολικός επαναπροσδιορισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που να προωθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Που να στοχεύουν στην αποστρατιωτικοποίηση των Βαλκανίων, στο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.
To Γραφείο Τύπου