Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/04/2008

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να παρατηρήσω σε ό,τι αφορά το άρθρο 6 ότι πρόκειται για ένα Ταμείο Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών, το οποίο δημιουργήθηκε, όταν η Βουλή δεν λειτουργούσε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού –προεκλογική περίοδος- με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση ενός τέτοιου ταμείου, εμείς είχαμε προτείνει να υπάρχει τέτοιο ταμείο στη χώρα μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε, είναι ιδιόμορφος. Θέλω να πω, ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στη Βουλή, τον τρόπο συγκρότησης ενός τέτοιου ταμείου, τον τρόπο διοίκησής του, τον τρόπο χρηματοδότησής του, τον τρόπο διάθεσης των πόρων, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται Η διαφάνεια. Γιʼ αυτό στην επιτροπή είχα προτείνει να κληθεί ο Πρόεδρος του Ταμείου αυτού –νομίζω ότι είναι ο κ. Μολυβιάτης ακόμη- να μας ενημερώσει για την πορεία του Ταμείου, να δούμε με ποιο τρόπο λειτουργεί και πώς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Γιʼ αυτό το λόγο εμείς θα καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά επαναλαμβάνουμε το αίτημα: με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, να γίνει ειδική συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Ταμείο αυτό, για τους λόγους που είπα. Πιστεύω ότι αυτό θα το επιθυμεί και η διοίκηση του Ταμείου, ούτως ώστε να' χει αυξημένη νομιμοποίηση σε αυτά που κάνει, ουσιαστική και όχι μόνο τυπική. Ζητούμε από τον κύριο Υπουργό, αν μπορεί, να μας ενημερώσει έστω και τώρα, σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Ταμείο, αν έχει προσληφθεί το προβλεπόμενο προσωπικό, εάν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών, σε ποιο ύψος ανέρχονται τα έσοδα του Ταμείου, πόσοι από τους πληγέντες των πυρκαγιών του 2007 έχουν μέχρι σήμερα ενισχυθεί, με ποια συγκεκριμένα προγράμματα και με ποια ποσά.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα άρθρα που αφορούν το θέμα των εργαζομένων στα εργοστάσια αυτά, θέλω να κάνω μόνο δύο επισημάνσεις, πέραν των όσων είπε ο Εισηγητής μας ο κ. Τσούκαλης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή και ο οποίος σήμερα είναι σε αποστολή, για αυτό δεν είναι εδώ. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι, ενώ η Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος ήταν μέλος της Επιτροπής εργασίας, τελικά δεν είχε συμμετοχή στην τελική διαμόρφωση των ρυθμίσεων. Αυτό είναι σημαντικό, διότι όταν συζητούνται τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με το ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της απασχόλησης των εργαζομένων, δεν μπορούν στις όποιες ρυθμίσεις να μη συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ουσία του θέματος, εμείς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό σε μια ανάλογη μορφή του, όταν συζητούσαμε παλαιότερα ανάλογο πρόβλημα στη Νάουσα. Και τότε είχαμε υποστηρίξει την άποψη ότι ακριβώς, επειδή για διάφορους λόγους τέτοια προβλήματα υπάρχουν και ενδεχομένως να πληθύνουν στο μέλλον, θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση, όχι σε επιδοματικές πολιτικές, αλλά σε κατεύθυνση παραγωγικής απασχόλησης ή εν ανάγκη σε κοινωνικά χρήσιμες εργασίες. Τότε είχαμε πάρει την υπόσχεση του τότε αρμόδιου Υπουργού του κ. Τσιτουρίδη, ότι θα δημιουργείτο ένα ταμείο, μέσω του οποίου θα υπήρχαν οι ανάλογες προβλέψεις, ούτως ώστε να υπάρξει οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς, αυτό το ταμείο δεν το έχουμε δει να λειτουργεί.

Αναφέρομαι στο Υπουργείο Απασχόλησης, κύριε Υπουργέ, εκεί υπάγεται αυτό το ταμείο. Πάλι και εδώ θα θέλαμε μια διευκρίνιση τι ακριβώς έχει γίνει, κατά πόσο υπάρχει, κατά πόσο λειτουργεί, ποια είναι μέχρι σήμερα η δράση του.

Επομένως, για τους λόγους αυτούς και γενικότερα για την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο συνάδελφός μας κ. Τσούκαλης στην Επιτροπή, εμείς καταψηφίζουμε τα συγκεκριμένα άρθρα.