Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου, σχετικά με τις ανατροπές στο ωράριο και τα εργασιακά των τραπεζοϋπαλλήλων, που προωθεί η διοίκηση της Eurobank μέσω του υποκαταστήματος στο Εμπορικό κέντρο The Mall, απάντησε ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γιακουμάτος.
Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος ζητούσε την παρέμβαση της κυβέρνησης για την τήρηση του νόμιμου και συμβατικού ωραρίου των εργαζομένων στην Τράπεζα αλλά και την μείωση της ψαλίδας των τραπεζικών επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.
Στην απάντησή του ο κ . Γιακουμάτος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το Υπουργείο Απασχόλησης δεν εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες. Ούτε παρεμβαίνει, ως μη οφείλει, παρά μόνο παρακολουθεί και ελέγχει την πιστή τήρηση και εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων. Ο έλεγχος της νομιμότητας των συλλογικών συμβάσεων ή των διαιτητικών αποφάσεων ανήκει στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.»
«Το πρόβλημα είναι πλέον στην ΟΤΟΕ, μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εμείς δεν ασχολούμεθα. Η άδεια που είχε ήταν ως ανταλλακτήριο. Είδαμε ότι έκανε τραπεζικές συναλλαγές και βάλαμε το πρόστιμο. Από κει και πέρα, είναι θέμα ελευθέρων διαπραγματεύσεων.»
Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε: «Κύριε Γιακουμάτε, και με συγχωρείτε που δεν χρησιμοποιώ τον όρο Υπουργέ, γιατί η κυβέρνηση δείχνει συνεχώς ότι δεν κυβερνάει αυτό τον τόπο και δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία αυτού του τόπου, είτε πρόκειται για θέματα ξένων υπηρεσιών που λειτουργούν στη χώρα μας, είτε πρόκειται για εργασιακά θέματα, όπως το ζήτημα της Eurobank στο THE MALL. Παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία είναι μια κλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και στις Τράπεζες. Μου είπατε ότι πήγε μια φορά στις αρχές Δεκέμβρη, καλά έκανε και πήγε και καλά έκανε και έβαλε το πρόστιμο. Γιατί συνεχίζει με τέτοιο προκλητικό τρόπο η Τράπεζα αυτή να ανοίγει, να προσπαθεί να ανοίξει το κατάστημά της στο THE MALL, παραβιάζοντας την κλαδική σύμβαση και είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επειδή δεν υπάρχει κράτος, κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει Υπουργείο Απασχόλησης και Προστασίας, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να περιφρουρούν τα δικαιώματά τους. Και βλέπουμε σήμερα να εμφανίζεται και να προκαλεί και μια κυβέρνηση πραγματική αν είχαμε, η Eurobank αξιοποιώντας ένα εργοδοτικό σωματείο, όπου κάνει μια συμφωνία ο κάθε εργοδότης. Δηλαδή ο κάθε μεγάλος εργοδότης θα μπορούσε να φτιάξει το δικό του σωματείο και να έχει και κόσμο όταν το σωματείο αυτό λειτουργεί σε ένα χώρο που υπάρχει φόβος, ανασφάλεια κ.λπ.
Γιατί έχετε αυτή τη στάση απέναντι στις μεγάλες Τράπεζες; Τι θέλει ο κόσμος από τις Τράπεζες; Nα σταματήσει αυτή η ληστεία : 20% επιτόκιο στις κάρτες, 1% επιτόκιο στις καταθέσεις. Τι θέλει ο κόσμος από τις μεγάλες Τράπεζες; Να πηγαίνει το Σάββατο να παίρνει χρήματα; Από πού να πάρει; Από ποιους λογαριασμούς;
Να ανοίξουν θέσεις απασχόλησης. Να σταματήσουν τις απλήρωτες υπερωρίες και να δώσουν δουλειά, Τράπεζες οι οποίες αύξησαν τα κέρδη τους 50% και 70%. Έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση. Σε χώρες υπεραναπτυγμένες, όπως η Φινλανδία, η Δανία Σάββατο και Κυριακή τα καταστήματα είναι κλειστά.
Το ερώτημά μου, κύριε Υπουργέ, είναι έχουμε τελικά κυβέρνηση ή παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο; Και στη Eurobank και στην Coca Cola, τι μεγάλες εταιρείες με τα μεγάλα κέρδη, η Coca Cola με 350 εκατομμύρια ευρώ κέρδος να πετάει στο δρόμο εργαζόμενους δεκάδες, εκατοντάδες, στην Αθήνα, στο Μεσολόγγι, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο.»
Στη δευτερολογία του ο κ. Γιακουμάτος, αναφερόμενος στο θέμα της COCA-COLA, τόνισε: «Σας ενημερώνω ότι για την COCA-COLA δεν έχει έρθει ακόμα ούτε αίτημα των εργαζομένων, ούτε αίτημα της εργοδοσίας. Νάστε σίγουρος ότι θα επιληφθούμε κι όταν έρθει η ώρα κι αν έρθει, να δούμε μόνο δημοσιογραφικά -εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω- ποιο είναι το πρόβλημα και τι ακριβώς ζητάει η ιδιοκτησία της COCA-COLA. Και τότε θα καταλάβετε ότι υπάρχει και κράτος και κυβέρνηση, που υπεύθυνα, με πολιτική βούληση κυβερνάει αυτόν τον τόπο.»
Όσον αφορά την Eurobank, ο κ. Γιακουμάτος τόνισε: «Όσον αφορά το Mall, θα σας πω το εξής: Το Σύνταγμα λέει για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αλλά μιλάει και για επιχειρησιακές συμβάσεις. Κι έχουν γίνει πολλές φορές. Υπάρχουν πολλών τύπων επιχειρησιακές συμβάσεις. Και το σωματείο, το UNION, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, γύρω στο 90-95% των εργαζομένων στην Eurobank.»
«Έρχεται όμως με δεύτερη διαπραγμάτευση η Eurobank με το σωματείο το αντιπροσωπευτικό, το νόμιμο, και βάζει 35ωρο, που εσείς έχετε ζητήσει, και ζητάει, με τη συναίνεση των εργαζομένων, με την θέληση του σωματείου, ζητάει να λειτουργεί. Κι αυτό είναι για μας δέσμευση. Υπάρχει σύμβαση επιχειρησιακή. Και υπάρχει 35ωρο. Και υπάρχει η βούληση των εργαζομένων. Αυτό σέβεται η κυβέρνηση και παρακολουθεί η κυβέρνηση. Όπου υπάρχει παρανομία, πέφτει ο πέλεκυς.»
Και κατέληξε, στρεφόμενος κατά τη ΟΤΟΕ: «Και θα σας πω και κάτι άλλο. Ας προσέχει η ΟΤΟΕ. Εγώ δεν ασχολούμαι. Όταν έγινε όμως για το «Ελ. Βενιζέλος» επιχειρησιακή σύμβαση, με ορισμένες, συγκεκριμένες τράπεζες, ο κ. Τσουκαλάς τι έκανε τότε; Εμείς δεν σεβαστήκαμε την επιχειρησιακή σύμβαση;.. ΄Όχι εμείς, και η προηγούμενη κυβέρνηση, το κράτος στο «Ελ. Βενιζέλος»;.. «Τώρα είναι αργά για δάκρυα Στέλλα.»
To Γραφείο Τύπου