Βόμβα στις μέχρι σήμερα παράνομες πρακτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τους συμβασιούχους, μισθολογικά, ως υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας παρόλο που εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία με άλλους μόνιμους υπαλλήλους, ρίχνει ο Επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις κ.Σπίντλα απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, επικαλούμενος απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), ρωτούσε σχετικά με την διαφορετική μισθολογική μεταχείριση μεταξύ συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων.
Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Σπίντλα αποτελεί καταπέλτη. Αναφερόμενος στην ρήτρα 4 παρ.1 της Συμφωνίας–πλαίσιο (Οδηγία 99/70) για την εργασία ορισμένου χρόνου, που ορίζει ότι: «όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου μόνο επειδή έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου,…» και που αναπαράγεται στο ΠΔ 164/04, (το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 99/70), τονίζει ότι: «Η Επιτροπή συνάγει … ότι η αρχή της μη διάκρισης όσον αφορά τις «συνθήκες απασχόλησης» στη ρήτρα 4 της συμφωνίας-πλαισίου, η οποία αναπαράγεται στο ελληνικό προεδρικό διάταγμα 164/2004, καλύπτει οικονομικούς όρους.» Και καταλήγει, ότι «Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ρήτρα 4 σημείο 1 πρέπει να ερμηνευθεί ως απαγορεύουσα τη διαφορετική μεταχείριση που θα δικαιολογούνταν αποκλειστικά από το γεγονός ότι προβλέπεται από εθνική νομοθεσία ή συλλογική σύμβαση.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους με τον πιο επαίσχυντο τρόπο. Ενώ η Οδηγία της Ευρ. Ένωσης –και το επισημαίναμε από την πρώτη στιγμή- απαγορεύει την δυσμενή μεταχείριση των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, το Δημόσιο, σαν τον χειρότερο ιδιώτη εργοδότη, συνεχίζει να παρακρατεί παράνομα εκατομμύρια ευρώ από την πιο αδύναμη και ανασφαλή τάξη εργαζομένων, τους συμβασιούχους. Ενώ η Οδηγία επιβάλλει ίση μεταχείριση για ίση εργασία, οι συμβασιούχοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές, στερούνται ειδικά επιδόματα, επιδόματα αρχαιότητας, προσαυξήσεις κλπ. Το θέμα αφορά και 33.000 συμβασιούχους, που μονιμοποιηθηκαν και πρέπει να τους αναγνωριστεί αναδρομικά ο χρόνος προϋπηρεσίας καθώς και οι μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην ξαναεπιτρέψει την φάμπρικα των αγωγών, να συμμορφωθεί με την ερμηνευτική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να αποδωσει τις νόμιμες οικονομικές απαιτήσεις στους συμβασιούχους.»
To Γραφείο Τύπου