Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/04/2008

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Στις 20/6/2007, μετά από αδράνεια δέκα περίπου χρόνων, η κυβέρνηση προέβη σε νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε την μεταφορά από τα ΕΛ.ΠΕ. στο υπουργείο Ανάπτυξης των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των ερευνητικών περιοχών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέχρι το 1998 από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου-Έρευνα & Εκμετάλευση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε.).

Απαιτήθηκαν άλλοι 6 μήνες, μετά την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, για την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία  συγκροτήθηκε επιτροπή προ κειμένου να αποφανθεί και να εισηγηθεί μέχρι τις 31/3/2008, για όλα τα σχετικά θέματα (αρμοδιότητες και χαρακτηριστικά του σχετικού φορέα, νομοθετικές και χρηματοοικονομικές παραμέτρους, αξιοποίηση υπαρχόντων δημόσιων ή ιδιωτικών σχετικών φορέων, δυνατότητες αναθέσεως μέρους του έργου σε ιδιώτες, μελέτη της ως σήμερα ελληνικής και διεθνούς εμπειρίας κλπ).

Η καθυστέρηση αυτή είναι αδικαιολόγητη δεδομένου ότι τα θέματα αυτά τα γνωρίζει ή όφειλε να τα γνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο.

Έστω όμως και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στη σύσταση του αρμόδιου φορέα και στη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του  δημόσιου και εθνικού  συμφέροντος.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ Υπουργός:

1.    Έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην προβλεπόμενη από την υπουργική απόφαση προθεσμία (31/3/08) το πόρισμα της  επιτροπής;

2.    Θα προβεί  σε διάλογο  με τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ και με επιστημονικούς φορείς(πχ ΤΕΕ, Ινστιτούτο Πετρελαίου της ΓΣΕΕ κλπ) πριν τη λήψη των όποιων αποφάσεων;

3.    Με ποιο τρόπο προτίθεται να αξιοποιήσει, στον υπό σύσταση φορέα και γενικότερα στην προώθηση της έρευνας πετρελαίου, το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην ΔΕΠ-ΕΚΥ που παραμένει αναξιοποίητο ;

Επίσης παρακαλείστε όπως μας κοινοποιήσετε το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης