Η κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Μειμαράκη, επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της στράτευσης στα 18, οραματιζόμενη ένα πλαίσιο στρατιωτικής θητείας που προσεγγίζει αυτά του Ισραήλ και της Κύπρου, δηλαδή χωρών υπό ιδιότυπο καθεστώς στρατικοποίησης.
Και ενώ, μόνο φέτος, τα ατυχήματα και οι αυτοχειρίες στο στρατό ξεπερνούν κάθε όριο, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την επιβολή συντηρητικών αλλαγών στο πλαίσιο στράτευσης.
Η άμεση στράτευση των νέων, σαν συνέχεια τις μαθησιακής διαδικασίας χωρίς να έχουν παραχθεί τα αντισώματα της κοινωνικής συμμετοχής και δράσης, έρχεται για να εμπεδωθούν λογικές πειθάρχησης και εντατικοποίησης της ζωής. Έρχεται να διακόψει την διαδικασία ένταξης ενός νέου στην πανεπιστημιακή ή επαγγελματική εκπαίδευση.
Τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η μείωση της θητείας χωρίς την αυτονόητη μείωση των στρατοπέδων, οδήγησαν στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα χιλιάδες στρατευμένοι νέοι στην παραμεθόριο. Ελάχιστες έξοδοι και άδειες, στρατόπεδα επικίνδυνα για την ασφάλεια τους, απουσία υλικοτεχνικής υποδομής και τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Αν συνυπολογίσουμε την παντελή έλλειψη δημοκρατικών δικαιωμάτων τόσο ακόμα και σε ότι αφορά τους επαγγελματίες - απαγόρευση συνδικαλιστικής έκφρασης- αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί η αντίληψη που διέπει την ηγεσία του Υπ. Εθνικής Άμυνας εδώ και χρόνια.
Την ίδια ώρα διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς διώξεων σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης, καθώς το δικαίωμα της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας αποτελεί για την κυβέρνηση διαδικασία τιμωρίας πάρα κοινωνική προσφορά.
Ο Συνασπισμός θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ουσιαστική μείωση του χρόνου της θητείας, για την ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας του στρατεύματος, για το δικαίωμα κάθε νέου στην ισόχρονη εναλλακτική κοινωνική θητεία, παράλληλα με την απαίτηση για επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από τις «ειρηνευτικές αποστολές» υπό την ηγεμονία των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ.
To Γραφείο Τύπου