Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2006

Σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για "ανάγκη πολιτικής μνήμης στην Αριστερά"

Ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΣΥΝ, μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό FLASH (Κ. Μακρή-Γ. Κουβαράς), σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για "ανάγκη πολιτικής μνήμης στην Αριστερά", τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Επιλήσμων της ιστορικής διαδρομής, τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής, είναι ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το λέω αυτό διότι επί του προγραμματικού στοιχείου, που είναι και το κύριο αν θέλουμε να συζητήσουμε για γειτνίαση ή σύγκλιση ή και απλό διάλογο διαφορετικών κομμάτων και δυνάμεων, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλά βήματα σε συντηρητική κατεύθυνση.

Εμείς μιλάμε περί μετάλλαξης από τις θέσεις και τις προσδοκίες που το ΠΑΣΟΚ, προγραμματικά τουλάχιστον είχε κεφαλαιοποιήσει μέσα στον προοδευτικό χώρο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα της απλής αναλογικής. Αναφέρομαι σε κορυφαία ζητήματα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, αναφέρομαι σε θέματα δικαιωμάτων και κατακτήσεων, σε εργατικά, κοινωνικά, θέματα παιδείας, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και προσανατολισμών. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει έναν λόγο που προσιδιάζει περισσότερο προς μεταμοντέρνο και νεοφιλελεύθερης λογικής σχήμα -σε επίπεδο ηγετικό πάντοτε μιλάω- και πολύ λιγότερο έναν λόγο που θα ήταν ικανός να είναι ελκτικός σε συγκλίσεις αντιπολιτευτικού και αντι-νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα με τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Δεν είναι πως δεν υπάρχουν θέματα που υπάρχουν ομοιότητες πολιτικών. Π.χ. έχει κάνει σοβαρά βήματα ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στα θέματα τα μεταναστευτικά, στα οποία η Αριστερά από χρόνια είχε έναν πιο ριζοσπαστικό λόγο.

Θέλω να πω ότι ένα πεδίο διαλόγου, συζήτησης με τις πολιτικές δυνάμεις υπάρχει και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντως είναι πολύ έξω από τα πράγματα το να λέει ο κ. Παπανδρέου «ότι η Αριστερά να θυμηθεί την ιστορία». Ο κ. Παπανδρέου θέλει να μας επαναφέρει στις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές, στο δεξιές-αντιδεξιές δυνάμεις.

Συνθήκες για γενικευμένο πολιτικό διάλογο και προϋποθέσεις δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια. Αυτό που υπάρχει και το οποίο εμείς το ασκούμε με συνέπεια είναι προτάσεις για διάλογο σε συγκεκριμένα θέματα. Θυμηθείτε για την Ολυμπιακή τι προτάσεις κάναμε στο ΠΑΣΟΚ, για το εγγυημένο εισόδημα τι προτάσεις κάναμε προς το ΠΑΣΟΚ και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, για τους Πακιστανούς τι ανοίγματα κάναμε, ξεκινήσαμε μαζί να εγκαλέσουμε τη Ν.Δ., μείναμε κάπου στη μέση μόνοι μας. Θυμηθείτε το εκκλησιαστικό και, κυρίως, τα κρίσιμα θέματα της υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων. Δυστυχώς καμιά απάντηση θετική δεν πήραμε, γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σκόπιμα κινείται μέσα σε ένα κλίμα αμφισημίας, όταν δεν συναινεί ευθέως με τη Ν.Δ., όπως π.χ. για τα ιδιωτικά ΑΕΙ."

To Γραφείο Τύπου