Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και η ίδια η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ που ξεκίνησε από τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, ανέδειξαν με δραματικό τρόπο το γεγονός ότι όταν κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτή της στέγασης, αντιμετωπίζονται μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς, μπορεί να προκύψουν έντονα κοινωνικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, το 2008 αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση στις κατασχέσεις σπιτιών και ακινήτων, ενώ αρκετοί δανειολήπτες θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους λόγω αδυναμίας να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε έμμεσα, υποβαθμίζοντας ωστόσο το θέμα, και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην παρουσίαση της Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική στη Βουλή, στις 14/4/2008.
Την ίδια στιγμή, τμήματα του πληθυσμού ιδίως φτωχά νοικοκυριά, νέα ζευγάρια, μετανάστες και Ρομά, διαβιούν σε συνθήκες που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα κατοικίας, όπως η ίδια η ελληνική νομοθεσία ορίζει, ενώ σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται και στη στατιστική αποτύπωση του οικιστικού αποθέματος, αφού δεν υπάρχει σύμπτωση στους ορισμούς περί κατοικίας που χρησιμοποιεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat.
Επιπρόσθετα συνεχίζεται η απαξίωση του ΟΕΚ παρά το γεγονός ότι αποτελεί το κύριο όργανο άσκησης κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής και το μεγαλύτερο κατασκευαστικό φορέα κατοικίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με καλύτερους όρους από αυτούς που επικρατούν στην αγορά (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος).
Ειδικότερα, ως προς τον ΟΕΚ, όπως προκύπτει από απάντηση σε σχετική ερώτησή μας, το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ ουσιαστρικά έχει εγκαταλειφθεί. Ενώ το 2004 η κατασκευή κατοικιών κάλυπτε το 51% της δραστηριότητας του ΟΕΚ, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 24% το 2007. Στην ουσία ο ΟΕΚ έχει μετατραπεί σε φορέα επιδότησης δανείων και σε ενδιάμεσο των τραπεζών. Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει επίσης οι οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ. Ενδεικτικό είναι ότι η προβλεπόμενη από το ν.3227/04 εξόφληση από το δημόσιο παλαιότερων χρεών του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ενώ έκτοτε έχουν συσσωρευτεί νέα χρέη που αθροιστικά φτάνουν το ποσό των 1.514 εκ. ?.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι ο τελευταίος ισολογισμός του ΟΕΚ που έχει δημοσιευτεί είναι αυτός του 2002!
Βάσει των παραπάνω,
ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν σκοπεύει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική με στόχο την υποβοήθηση των φτωχών τμημάτων του πληθυσμού, αλλά και των νέων ζευγαριών στην απόκτηση πρώτης κατοικίας χωρίς να οδηγούνται σε καταστάσεις εξάρτησης και υπερχρέωσης στις τράπεζες, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό τις δυνατότητες του ΟΕΚ, του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, αλλά και του Τ.Τ..
2. Αν σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτό, να ενισχύσει το ρόλο του ΟΕΚ στον τομέα παραγωγής κοινωνικής κατοικίας, διευρύνοντας τόσο τη δραστηριότητα του Οργανισμού, όσο και τους δυνητικά ωφελούμενους και με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να το πράξει.
3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να εξοφληθούν τα χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ;
4. Πού οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την έγκαιρη δημοσίευση Ισολογισμών και τι μέτρα θα λάβει για τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό του ΟΕΚ;
5. Αν σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου και θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη μιας πολιτικής για την εξασφάλιση κοινωνικής στέγης.
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης