Στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας παράγεται το 90% της εθνικής παραγωγής φράουλας. Η τοπική οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στην κοπιώδη εργασία αλλοδαπών εργατών, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των οποίων είναι επιεικώς απαράδεκτες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων μεταναστών ζει γκετοποιημένη σε παραγκουπόλεις στις παρυφές του χωριού. Στους εν λόγω καταυλισμούς υφίστανται περιορισμοί μετακίνησης, περιφράξεις, φωτισμός με προβολείς. Για τα παιδιά των μεταναστών το σχολείο είναι άγνωστο. Οι περισσότερες οικογένειες μεταναστών δεν διαθέτουν στα παραπήγματά τους φως και νερό, ενώ όσοι κατορθώνουν να εξασφαλίσουν, τα πληρώνουν στον ιδιοκτήτη του χωραφιού, μαζί με το νοίκι ύψους 100 – 150 ευρώ που του καταβάλλουν για το παράπηγμα. Το μεροκάματο φτάνει τα 22 ευρώ, οκτώ ευρώ κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
Στις 18 Απριλίου οι αλλοδαποί εργάτες διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και ζητώντας ανθρώπινους μισθούς κήρυξαν απεργία, ενώ την επόμενη ημέρα απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, άγνωστοι, υπό την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, να προπηλακίσουν, να καταδιώξουν και να ξυλοκοπήσουν αλλοδαπούς εργάτες και μέλη πολιτικών δυνάμεων που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Παρόμοιες αθλιότητες με θύματα αλλοδαπούς εργάτες έχουν αποκαλυφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτισμού και δημοκρατίας.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Με ποιους τρόπους προτίθεται η κυβέρνηση να προστατεύσει τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών, στην εργασία των οποίων στηρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων της παραγωγής, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης