Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/05/2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - «ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Δασοπροστασία, χθες, σήμερα, αύριο», έδωσαν σήμερα οι Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Δήμος Τσακνιάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικολογίας του ΣΥΝ. Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη πήρε μέρος και ο Βασ. Γαρέφαλος, εθελοντής, ο οποίος πήρε μέρος στην κατάσβεση των περσινών πυρκαγιών στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά εγκαύματα.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, στην εισήγησή του τόνισε:

«Αισθανόμαστε τιμή που έχουμε το Βασίλη Γαρέφαλο μαζί μας, γιατί ήταν από μια ομάδα 6 εθελοντών δασοπυροσβεστών, στην Εύβοια, εκ των οποίων οι 5 χάθηκαν και ο Βασίλης έχει μείνει με τα αποτυπώματα τα οποία είναι ορατά και στο παρουσιαστικό του αλλά και στη δυνατότητά του να εργαστεί και να συμβάλλει, στην οικογένεια του και να ζήσει μια ήρεμη ζωή όπου η πολιτεία θα είχε αναγνωρίσει την προσφορά του.

Θέλω να πω ότι ποτέ πια! Δεν πρέπει το καλοκαίρι του 2008 να είναι σαν το καλοκαίρι του 2007. Και δεν μπορούμε εμείς να συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν και είναι εκατοντάδες και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι είτε χάνονται είτε μένουν με αναπηρίες, δεν έχουν καν την αποζημίωση και τη στήριξη του κράτους, την εξασφάλιση μιας απλής δουλειάς στο δημόσιο στην οποία να μπορούν να ανταποκριθούν, είτε με αποζημίωση των οικογενειών που χάθηκαν.

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει φτάσει στον πάτο του βαρελιού σε σχέση με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, κι αυτό νομίζω ότι γίνεται σαφές από όλα τα στοιχεία που μας έρχονται είτε είναι διεθνή είτε εσωτερικά.

Στον ΟΗΕ ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία ονοματίστηκε γιατί δεν έχουμε μηχανισμό προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Κιότο. Και το θέμα της παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα είναι η άλλη πλευρά της δασοπροστασίας. Γιατί και τα δυο τελικά συμβάλλουν στην εξασφάλιση μιας ατμόσφαιρας η οποία δεν θα είναι τοξική και στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, διότι τα δάση έχουν μια τεράστια δυνατότητα να απορροφούν ένα μέρος των ρύπων που παράγουν οι βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έλληνα επίτροπο, που προέρχεται από τη ΝΔ, ξεκινάει η διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε τους στοιχειώδεις μηχανισμούς που χρειάζονται για τη Συμφωνία του Κιότο. Σήμερα ανακοινώνεται το πρόστιμο το οποίο είναι βαρύτατο, από την Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με τις χωματερές οι οποίες παράνομα και εκτός προδιαγραφών λειτουργούν στη χώρα μας και είναι μια ειρωνεία της τύχης ότι σήμερα πάλι εκδηλώνεται αυτές τις ώρες φωτιά στης χωματερή των Λιοσίων.

Είμαστε κυριολεκτικά στον πάτο του βαρελιού. Αν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση τότε θα έχουμε και άλλα θύματα σε ανθρώπινες ζωές, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στο πράσινο που διαθέτουμε και γενικά στην ποιότητα ζωής μας αλλά και στο μέλλον της χώρας μας.

Έτσι για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να παρουσιάσει τις προγραμματικές του προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα, και άμεσα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το καλοκαίρι.

Σ αυτό το θολό τοπίο υπάρχει ένα πολύ θετικό γεγονός, το οποίο έρχεται αυτές τις μέρες, ότι το άρθρο 24 το οποίο ήθελε η ΝΔ να τροποποιήσει προκειμένου να ενισχύσει τα διάφορα συμφέροντα του REAL ESTATE , δεν θα μπορέσει να περάσει αυτή την τροποποίηση. Αύριο αρχίζει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψήφιση. Οι 180 ψήφοι που χρειάζονται για την αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν θα υπάρξουν και θέλουμε εδώ δημόσια να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις οικολογικές κινήσεις, μικρές και μεγάλες, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες έκαναν ένα τεκμηριωμένο διεκδικητικό αγώνα για τη στήριξη του άρθρου 24 ;αλλά να ευχαριστήσουμε και τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους μαθητές , τους διδάσκοντες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, διότι κυρίως χάρη στον αγώνα για το άρθρο 16 που έσπασε τη δικομματική συναίνεση σε σχέση με την τροποποίηση του Συντάγματος και δεν θα περάσει η τροποποίηση του Συντάγματος.

Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται σημαντικές τομές, όπως δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, ενοποίηση σε έναν οργανισμό των λειτουργιών πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης των ζημιών στα δάση, όπως προτείνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, σύνταξη με επείγοντα χαρακτήρα του δασολογίου και του κτηματολογίου στην Ελλάδα, αύξηση των κονδυλίων, λειτουργία άμεσα του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και της Επιτροπής φύσης, ενίσχυση και οργάνωση της λειτουργίας των εθνικών δρυμών και προωθημένα μέτρα, όσο εκλογικό κόστος και αν έχουν αυτά. Ανάμεσα σε αυτά, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί η λειτουργία των οικοδομικών συνεταιρισμών, και είδαμε σε πόσο μεγάλο βαθμό συνδέονται τα συμφέροντα να οικοπεδοποιηθούν δάση με την εμφάνιση των πυρκαγιών, και επίσης πιστεύουμε ότι η Ελλάδα όπως όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Να υπάρχει δόμηση, να υπάρχει η δυνατότητα των πολιτών ειδικά των μεγάλων πόλεων να έχουν το εξοχικό τους εκτός Αθήνας ή αλλού, όμως όχι αυτή η καταστροφή που γίνεται από το ένα ως το άλλο άκρο της Ελλάδας, με την εκτός σχεδίου δόμηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Αλαβάνος, τόνισε:

ΕΡ. (Κ. Αττίας, ALTER) Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ για τα θέματα του περιβάλλοντος;

ΑΠ. Εμείς τις προτάσεις μας πρώτα από όλα τις κάνουμε προς την κυβέρνηση και είναι προτάσεις λογικές, αναγκαίες και επείγουσες, προκειμένου να μην έχουμε το πανηγύρι που είχαμε πέρυσι. Φυσικά οι προτάσεις μας απευθύνονται και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αναπτυχθούν κοινές δράσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Είναι προτάσεις οι οποίες προσπαθούν να άρουν όλα αυτά τα πολιτικά και χρηματοδοτικά εμπόδια που τελικά απαγορεύουν μια αποτελεσματική προστασία των δασών χωρίς εμείς να κοιτάμε ποιος τα έχει εισάγει αυτά τα εμπόδια. Η πρότασή μας , ναι, είναι ανοιχτή προς το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα θέλαμε τη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και τη συμπαράταξη σχετικά με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, σχετικά με την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου δασοκτόνου νόμου 3208/ 2003 της κυβέρνησης Σημίτη, και σχετικά με όλες τις άλλες προτάσεις τις οποίες κάναμε.

ΕΡ. (Δ. Αλειφερόπουλος, ALPHA) Υπάρχουν σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να σκέφτεται ανεξάρτητο Υπουργείο περιβάλλοντος.

ΑΠ. Όπως είπα και στην εισήγησή μου, εμείς από παλιά είμαστε υπέρ του ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται η κατάλληλη στελέχωση, αυξημένες αρμοδιότητες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος για την προστασία των δασών και η πολιτική δέσμευση για να ακολουθηθεί στην Ελλάδα μια πραγματική πολιτική περιβάλλοντος.

ΕΡ. (Αντρέας Παπαδόπουλος ΑΥΓΗ) Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ψηφίσει κάποιες από τις υπό αναθεώρηση διατάξεις για να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης να φέρει κάποιο νέο σχέδιο αναθεώρησης;

ΑΠ. Αύριο συνεδριάζει η ΚΟ και θα έχετε την οριστική απάντηση στην πρόταση που θα γίνει κι από τη δικιά μου πλευρά.»

Ο Βαγγ. Αποστόλου, στην ομιλία του, τόνισε:

5+5 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

1. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2007

Η απώλεια των 76 συνανθρώπων μας και η τεράστια καταστροφή που υπέστη το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας το περασμένο καλοκαίρι, έδειξαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού της δασοπροστασίας, αλλά και την ανικανότητα καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Φτάσαμε δυστυχώς μέχρι του σημείου πολίτες να ζητούν από δημοσιογράφους ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών τη μεσολάβηση τους στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να σταλεί αεροπλάνο να σβήσει τη φωτιά στην αυλή του σπιτιού τους!!

Το καλοκαίρι του 2007 ήταν το πιο καταστροφικό καλοκαίρι για τα Ελληνικά δάση. Κρίνοντας αντικειμενικά κανείς τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς καταλήγει ότι:

Οι επιπτώσεις βέβαια δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, έχουν τεράστια επίδραση και στο μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις πυρκαγιές του 2007 χάθηκε περί το 6% του ξυλαποθέματος της χώρας στο οποίο δεσμευόταν μεγάλη ποσότητα άνθρακα που ισοδυναμεί με 26.000.000 τόνους CO2 , ποσότητα που για να επαναδεσμευτεί θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια, υπό τις προϋποθέσεις βέβαια ότι η πολιτεία θα λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Και δυστυχώς γιʼ αυτές τις συμφορές δεν έχει πληρώσει κανείς…Οι υπεύθυνοι παραμένουν αόρατοι.

2. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ 2008

Ενώ περίμεναν οι Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε επιτέλους με σοβαρότητα και σωστό σχεδιασμό τη φετινή αντιπυρική περίοδο, βλέπουμε ότι λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ότι η κατάσταση δεν διαφέρει από τη περυσινή, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες προμηνύονται αρκετά δύσκολες. Ειδικότερα η κυβέρνηση:

Η καταστολή των δασικών πυρκαγιών θα εξακολουθήσει να γίνεται αποκλειστικά από την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ η Δασική Υπηρεσία θα ασχολείται μόνο με την πρόληψη. Το μόνο που προστέθηκε είναι η ανάληψη του συντονισμού των μεγάλων πυρκαγιών από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Εξακολουθεί δηλαδή να απουσιάζει από την καταστολή ο διαχειριστής του δασικού οικοσυστήματος, ο Δασάρχης.

Η Δασική Υπηρεσία οδεύει προς υποβάθμιση και διάλυση. Από τις προβλεπόμενες 5.500 οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων είναι καλυμμένες λιγότερες από 2.500 με αποτέλεσμα 1.112 Δασοφυλάκεια και 286 Δασονομεία να μην λειτουργούν, ενώ 87 Δασαρχεία και 55 Διευθύνσεις Δασών να υπολειτουργούν.

Είναι δυνατόν μʼ αυτό το προσωπικό να γίνουν ταʼ απαραίτητα έργα πρόληψης (διαχειριστικής μελέτης, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί, κλπ.), όταν δεν επαρκεί ούτε για τις τρέχουσες διοικητικού χαρακτήρα υποθέσεις;

Οι προβλεφθείσες πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2008 για τα δάση ανέρχονται στα 13.000.000?, όσες διατέθηκαν και το 2007. Αν δε υπολογίσουμε ότι οφείλονται από πέρυσι 9.000.000? τότε ουσιαστικά μένουν 2.000.000?.

Από τις Δημόσιες Επενδύσεις προβλέπονται για το 2008 8.000.000?, από τα οποία θα διατεθούν τα 2.500.000? για να καλύψουν περσινές οφειλές και 2.000.000? για το πρόγραμμα «Θησέας» των περιαστικών δασών οπότε μένουν μόνο 3.500.000 ?.

Από τον Ειδικό Φορέα Δασών θα διατεθούν σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό επιπλέον 8.000.000?, που όμως 2.000.000? διατέθηκαν ήδη για περσινά έργα, ενώ περί τα 4.500.000? θα διατεθούν για τους δασικούς χάρτες και μένουν συνεπώς 1.500.000?.

Συνολικά δηλαδή οι διαθέσιμες πιστώσεις για τη συνολική δασοπονική δραστηριότητα ανέρχονται στα 7.000.000?, χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες των ΟΤΑ για την προστασία των περιαστικών δασών.

Την ίδια βέβαια στιγμή δαπανώνται για την καταστολή περισσότερα από 500.000.000?.

3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Υπάρχουν δύο δεδομένα στο δασικό οικοσύστημα στο δασικό οικοσύστημα της χώρας μας, που όντας συνυφασμένα με το μεσογειακό κλίμα, ευνοούν την εμφάνιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι η πυρόφιλη βλάστηση με κυρίαρχο είδος τη χαλέπιο πεύκη και οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή οι άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Όμως το μέγεθος των καταστροφών εξαρτάται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη δασοπροστασία, όπου η πρόληψη πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση και βέβαια πρόληψη δεν είναι μόνο τα διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά κυρίως τα νομικού που αποκτούν ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δασικού χαρακτήρα εδαφών και εφαρμογή του χωρίς παρερμηνείες και προσδοκίες από τους καταπατητές.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φετινών δασικών πυρκαγιών απαιτούνται τα παρακάτω μέτρα:

Α) Χωροταξικός σχεδιασμός της πολιτικής δασοπροστασίας.

Πρέπει κατά περιοχές ανάλογα με το είδος της βλάστησης και τις τοπικές ιδιαιτερότητες να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές σε μέσα και προσωπικό, ώστε να καθίσταται αποτελεσματική η πρόληψη και δυνατή η γρήγορη καταστολή.

Β) Εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού έναρξης των πυρκαγιών.

Η σημερινή τεχνολογία και τεχνογνωσία επιτρέπει, μέσω εφαρμογής των κατάλληλων συστημάτων πληροφορικής τη συνολική παρακολούθηση του δασικού οικοσυστήματος της χώρας.

Γ) Οργάνωση της έγκαιρης επέμβασης

Η επέμβαση μέσα σε 10 λεπτά επιτρέπει την αντιμετώπιση της φωτιάς πριν πάρει διαστάσεις. Γιʼ αυτό χρειάζεται όχι μόνο να υπάρξει μια σωστή κατανομή των δυνάμεων πυρόσβεσης αλλά και συμμετοχή όλων όσων ασχολούνται καθʼ όλη τη διάρκεια του έτους με το δάσος, δηλαδή των δασικών, των δασαρχείων, των κτηνοτρόφων καθώς και των κατοίκων των ορεινών και δασικών περιοχών.

Δ) Ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στα κατά τόπους συντονιστικά όργανα. Επιπλέον υπάρχουν δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες που θέλουν να προσφέρουν αλλά αδυνατούν λόγω συντονισμού. Η αυτοδιοίκηση οφείλει νʼ αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο, αφού εκτός των άλλων γνωρίζει και τις προθέσεις αλλαγής χρήσης που επικρατούν στα περιαστικά δάση.

Ε) Συστράτευση όλων όσων εμπλέκονται στη δασοπροστασία.

Η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί μια ξεχωριστεί επιστημονική και κυρίως εμπειρική δραστηριότητα, που για να είναι αποτελεσματική πρέπει να συνοδεύεται από τη μακροχρόνια γνώση όλων των παραμέτρων που έχουν σχέση με μια πυρκαγιά, δηλαδή τη γνώση του εδάφους, του ανάγλυφου, της βλάστησης, των προσβάσεων και του μικροκλίματος της περιοχής που εξελίσσεται το επεισόδιο. Αυτά τα γνωρίζουν καλά όλοι όσοι εμπλέκονται στη δασοπροστασία, από τους Δασεργάτες μέχρι τους Πυροσβέστες.

Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστικό Σώμα και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρουν την κοινή τους συνισταμένη, που είναι η προστασία των δασών.

Για να λυθεί αποτελεσματική το πρόβλημα της δασοπροστασίας πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι παρακάτω πολιτικές:

Α) Ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας

Πρέπει νʼ αποσυρθεί ο Ν.2612/98 που κατά αντιεπιστημονικό τρόπο διαχώρισε την πρόληψη από την καταστολή και η εφαρμογή του προξένησε τεράστιες καταστροφές.

Το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής του 1993 για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια αποτελεσματικότερη προσέγγιση στην οργάνωση της δασοπροστασίας.

Β) Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τις καμένες περιοχές

Πρέπει όχι μόνο άμεσα να ανακηρύσσονται όλες οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες αλλά και να προστατεύονται αυστηρά για να καταστεί εφικτή η αναγέννηση τους. Ταυτόχρονα βέβαια πρέπει να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών που να επιτρέπουν στους κατοίκους των παραδασόβιων περιοχών να μείνουν στα χωριά τους.

Γ) Ενίσχυση και προώθηση του εθελοντισμού

Η εθελοντική δασοπροστασία έχει πολλά να προσφέρει αρκεί να λειτουργεί οργανωμένα και κυρίως με γνώσεις του κινδύνου της καταστολής των πυρκαγιών. Πρέπει όμως να υπάρξουν και οι νομοθετικές προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Δ) Κατάργηση και απόσυρση των δασοκτόνων νόμων και προτάσεων.

Από το σύνταγμα του 1975 που με τα άρθρα 24 και 117 έβαλε τα θεμέλια μιας σωστής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και από τον αντίστοιχο νόμο 998/79, έχουν γίνει περισσότερες από 40 νομοθετικές απόπειρες που όλες είχαν ένα στόχο και αποτέλεσμα: Τη μείωση των εδαφών δασικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα όμως πρέπει να αποσυρθεί η εμπρηστική αναθεώρηση των άρθρων 24, 117 του συντάγματος και να καταργηθεί ο δασοκτόνος ν. 3208/03, που όταν ψηφιζόταν από το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ τον κατήγγειλε ως αντισυνταγματικό, αλλά σήμερα τον εφαρμόζει και

Ε) Σαφής οριοθέτηση και απόλυτη προστασία του δασικού χαρακτήρα εδαφών.

Να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες με βάση τις συνταγματικές επιταγές και το ν. 998/79, που για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δάσος απαιτεί ποσοστό δασοκάλυψης 10% κι όχι με το άρθρο 1 του νόμου 3208/03 που απαιτεί 25%. Η επιχειρούμενη από την Κτηματολόγιο ΑΕ οριοθέτηση πρέπει να σταματήσει αφού ενδέχεται με τον τρόπο που σχεδιάζεται να προκαλέσει τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους των δασικού χαρακτήρα εδαφών.

To Γραφείο Τύπου