Η ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της DEUTSCHE Telecom(D.T) για την πώληση του ΟΤΕ, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, είναι ζήτημα ημερών. Με την συμφωνία αυτή, που προβλέπει την παραχώρηση από την Κυβέρνηση ενός επιπλέον ποσοστού 3% των μετοχών του ΟΤΕ από αυτές που κατέχει το δημόσιο, έναντι ποσού περίπου 400εκ ?, η D.T θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ, της πιο δυναμικής στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης της ελληνικής οικονομίας, που έχει το 90% της ελληνικής αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, μεγάλα μερίδια της τηλεπικοινωνιακής αγοράς πολλών βαλκανικών χωρών, τεράστιες επενδύσεις στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, από τις οποίες αναμένονται μεγάλες αποδόσεις, την COSMOTE, την OTE-NET, χιλιάδες ακίνητα, κά.
Οι διαβεβαιώσεις περί «στρατηγικής συμμαχίας», «συνδιοίκησης» ή και «δικαιώματος βέτο» εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ουδεμία ουσιαστική νομική σημασία έχουν και δεν μπορούν να καλύψουν την άνευ όρων παράδοση του ΟΤΕ, που αποτελεί κεφάλαιο και περιουσία του ελληνικού λαού, ο οποίος αντιτίθεται σ΄αυτή τη συμφωνία και δεν έχει εξουσιοδοτήσει καμία Κυβέρνηση να τον ξεπουλήσει.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
1. Μπορεί να παράσχει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την D.T;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της, να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την D.T , να καταργήσει τους νόμους 2843/00 και 3522/2006 (άρθρο 38 παρ4) και να ανακτήσει σταδιακά τουλάχιστον το 51% του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Αλαβάνος