Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/05/2008

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου  προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την πώληση του ΟΤΕ.  απάντησε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης,

Ο Αλ. Αλαβάνος, στην τοποθέτησή του, τόνισε:

«Danke schön herr Präsident. Herr Alogoskoufis, in velche Sprache werden mir sprechen; In deutsch oder  in  griechisch;

Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Αλογοσκούφη, σε τι γλώσσα θα μιλήσουμε; Στα ελληνικά ή στα γερμανικά;

Φαίνεται ότι τη γλώσσα που συζητάτε με την Deutsche Telekom δεν την καταλαβαίνετε  καθόλου. Και σʼ αυτό το σημείο εκφυλισμού είμαστε, όταν συζητάμε για κεντρικά ζητήματα ανάπτυξης της χώρας μας, να μην ξέρουμε  σε τι γλώσσα θα μιλήσουμε. Και θέλω να πω  ότι λυπάμαι που αποχώρησε ο κ. Πρωθυπουργός. Τι φοβήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός; Για ποιο λόγο δραπέτευσε με τέτοιο τρόπο;

Είχαμε δει πολλά σκηνικά μέχρι να φθάσουμε στην ώρα του Πρωθυπουργού. Τον Πρωθυπουργό να λέει ότι είναι σε ταξίδι, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι έχει να πάει περιοδεία, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι πρέπει να κλεισθεί στο Μαξίμου, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι είναι διαδηλωτές στο Μαξίμου και δεν μπορεί να έρθει στην ώρα του Πρωθυπουργού. Αλλά να έχουμε τον Πρωθυπουργό εδώ  και να σηκώνεται να φεύγει μόλις έρχεται η ερώτηση, η οποία απευθύνεται στον ίδιο από τον Πρόεδρο μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το κεντρικό ζήτημα το οποίο κρίνεται αυτές τις μέρες και το οποίο αποτελεί το κεντρικό θέμα στα ΜΜΕ και να σηκώνεται να φεύγει, δεν το είχαμε ξαναδεί.

Κατά τη γνώμη μου δεν φεύγει από εμπάθεια ή από φόβο απέναντι στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν φεύγει ούτε από άγνοια επειδή δεν έχει ενημερωθεί. Πιστεύω ότι έχει ενημερωθεί. Και, αν δεν έχει διαβάσει τα κείμενα, θα έχει ακούσει μια πεντάλεπτη, τρίλεπτη τοποθέτηση δική σας προς τον Πρωθυπουργό.

 Πιστεύω ότι φεύγει από ενοχή, διότι αυτό που κάνετε σήμερα στιγματίζει τη ζωή και τις προοπτικές της χώρας όλο τον αιώνα που έρχεται. Διότι, εάν το περασμένο αιώνα αποικιοκρατία σήμαινε ότι κατέχει μια ξένη δύναμη τα εδάφη μιας άλλης  χώρας  και αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους,  τον 21ο αιώνα αποικιοκρατία σημαίνει ότι άλλες μεγαλύτερες χώρες ή επιχειρήσεις χωρίς πατρίδα μπορούν και εκμεταλλεύονται τα βασικά πεδία που δίνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης σε μια χώρα. Και το βασικό πεδίο που δίνει αυτή τη δυνατότητα ανάπτυξης σε μια χώρα σήμερα στον αιώνα μας είναι το πεδίο της πληροφορικής. των τηλεπικοινωνιών και όλων των τεχνολογιών που συνδέονται μʼ αυτές και βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιʼ αυτό η Γαλλία ελέγχει τον Οργανισμό των τηλεπικοινωνιών της, γιʼ αυτό το Βέλγιο τον ελέγχει, γιʼ αυτό οι Γερμανοί τον ελέγχουν, γιʼ αυτό η Κύπρος τον ελέγχει. Και σεις εδώ έρχεστε να τον εκποιήσετε.

Λυπάμαι, κύριε Αλογοσκούφη. Τουλάχιστον θα έπρεπε να είχατε ένα αίσθημα μιας μικρής υποστήριξης της υπόστασης και περηφάνειας για τη χώρα μας, όταν βγαίνει χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Telekom,  ο Ρένε Όμπερμαν και λέει ότι για να δικαιολογήσει  το γεγονός ότι χάσανε εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες στη Γερμανία πριν, ησυχάστε όμως έχουμε καλές επενδύσεις στο εξωτερικό και λέει κατά λέξη «θέλω να εξετάσουμε ευκαιρίες» -το ξαναλέω- ευκαιρίες σε απομονωμένες αγορές, έτσι είναι η Ελλάδα, η ευκαιρία για τις απομονωμένες. είναι μια απομονωμένη αγορά που είναι ευκαιρία, που θα είχαν νόημα από πλευράς επιχειρηματικής και επενδυτικής , μʼ αυτό τον τρόπο σας αντιμετωπίζει, όχι ως ένα μέσο, ως μία δυνατότητα να αναπτυχθεί μια συνεργασία με μια άλλη χώρα, νʼ αναπτυχθεί ένα καινούργιος χώρος δράσεων κλπ.. αλλά ως μια ευκαιρία η  Deutsche Telekom,  η οποία πιέζεται από τους ανταγωνιστές της παρά την προστασία που έχει από τη Γερμανική Κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει και εξισορροπήσει τα σπασμένα μέσα από τέτοιες επενδύσεις.

Και όταν τον ρωτάνε τι λέτε για τους εργαζόμενους, θα κινητοποιηθούν κλπ.,  λέει αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι συνηθισμένες, όχι σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι σε μια χώρα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσοι συνάδελφοι έχουν περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξέρουν πολιτικά τι σημαίνει Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτή την Ελλάδα φτιάχνετε. Έχετε μεγάλες ευθύνες και εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνετε, και αυτό μόνο αρκεί να κατανοήσει η κοινωνία μας ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Δεν μπορεί να ανοίξει  καμία προοπτική. Είναι ένας ντίλερ. Το μόνο που ξέρει είναι να πουλάει. Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό.

Τι να πει κανείς εδώ; Πουλάτε τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος πέρυσι είχε κέρδη 663 εκατ. ευρώ  παρά τα βάρη από τις εθελούσιες εξόδους  και όλα αυτά που είχατε κάνει στη Deutsche Telekom η οποία πέρυσι είχε κέρδη 569 εκατ. ?,  παρά το γιγαντισμό τον οποίο έχει ως επικοινωνιακός οργανισμός μιας χώρας πολύ πιο ανεπτυγμένης και με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από εμάς.  Δίνετε το 3%  για 400 εκατ. στην Deutsche Telekom, όταν αμέσως θα εξασφαλίσει  90 εκατ. μερίσματα από τις μετοχές που θα πάρει και όταν είχατε βάλει την COSMOTE να αγοράσει, δηλαδή τον ΟΤΕ, όλο αυτό το συγκρότημα τα μαγαζιά του Γερμανού σʼ αυτήν την βρόμικη συναλλαγή και  είχε δώσε 1,5 δις εκατομ. ευρώ.

Έχετε μεγάλες ευθύνες, από την αρχή, από τότε που ακουμπήσατε, στην αρχή της δεκαετίας του ʼ90  την υπόθεση ΟΤΕ, όπου απαγορεύσατε  εσείς στον ΟΤΕ να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κινητή τηλεφωνία δίνοντάς την τότε στην PANAFON  και στην TELESTET.   Και χάρις στις προσπάθειες που κάναμε  μέσα στην Ε.Ε. τρία χρόνια καταφέραμε να γίνει και άλλος διαγωνισμός και να υπάρξει COSMOTE.

Διότι δεν θέλετε τίποτε άλλο παρά μόνο να πουλάτε, Αυτός είναι ο ρόλος σας. και δεν έχετε αυτό το δικαίωμα να τον δίνετε στον κρατικό οργανισμό της Deutsche Telekom  σʼ ένα Γερμανικό οργανισμό την ίδια στιγμή που υπάρχει  μια μεγάλη εκκρεμότητα δικαστική για τις σχέσεις του ΟΤΕ με μια άλλη  μεγάλη επιχείρηση της Γερμανίας τη  Simens  όπου υπάρχουν τα στοιχεία, κυκλοφορούν στους δρόμους και που είναι γνωστό ότι στελέχη και της δικιάς σας παράταξης είναι εμπλεκόμενα σʼ αυτές τις παράνομες συναλλαγές και σʼ αυτή την επιβάρυνση του κρατικού οργανισμού του ΟΤΕ και σʼ αυτό το γονάτισμα που προσπαθήσατε να κάνετε στον ΟΤΕ  απέναντι σε μια Γερμανική επιχείρηση. Και η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή όταν  αυτό εκκρεμεί έρχεται και λέει θα δώσω τον ΟΤΕ σε μια άλλη Γερμανική επιχείρηση.

 Έχετε μεγάλες ευθύνες πολιτικές και πιστεύω  ότι θα ρθει η στιγμή που θα σας αναζητηθούν και οι οιοσδήποτε ποινικές ευθύνες  που υπάρχουν στις σημερινές συναλλαγές που γίνονται. Διότι έχουμε δει ότι σε κάθε  συναλλακτική ενέργεια η οποία  έγινε στον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις πολιτικές ευθύνες, υπάρχει  και ένα σκοτεινό  δωμάτιο όπου διάφοροι μεσάζοντες και κομματικοί φίλοι ακόμη και στελέχη των κομμάτων έπαιξαν ένα βρόμικο ρόλο προκειμένου  να ανοίξει αυτός ο επικίνδυνος δρόμος κατάλυσης της δυνατότητας της χώρας μας να έχει  μια παρουσία στον τεχνολογικό και οικονομικό τομέα  και τον τομέα της πληροφορικής. Δεν μας είπατε τίποτα. Είναι παραμύθια όσα μας είπατε  και δικαιολογίες. Έχετε  να δώσετε μια μεγάλη απάντηση στον ελληνικό λαό. Δεσμεύετε το δημόσιο. Δεν είχατε καμία εγγύηση καν ότι το δημόσιο δεν θα πουλήσει μέχρι πότε, πόσο, ότι η Deutsche Telekom,  κάτω από μια οποιαδήποτε επιχειρηματική απόφαση της στιγμής  δεν θα την ξαναδώσει στον Βγενόπουλο, ή το Ντουμπάι  ή το Κατάρ, ή στη Σαουδική Αραβία, ή στη Νότια Κορέα έξω από κάθε λογική συνεργασίας σε εποχή διεθνοποίησης και μέσα στη λογική ξεπουλήματος.

Καταλήγοντας θέλω να  πω ότι σοβαρά κ. Αλογοσκούφη είναι τα 2,8 δις ευρώ που είπατε για να ανακτηθεί  ο έλεγχος από το δημόσιο το 50% συν μία μετοχή , αυτό είναι το πρόβλημά σας;  Εδώ η  MIG αγόρασε μέσα σε μια νύχτα το 20%  με δανεικά. Αυτό είναι το πρόβλημα για το ελληνικό κράτος , για το μέλλον της ΟΝΕ τα 2,8.  Αν τα είχατε δηλαδή θα κρατούσατε; Απλώς επειδή   δεν τάχετε, δηλαδή για λόγους  δημοσιονομικούς, πουλάτε  τον ΟΤΕ;   

Εμείς  πιστεύουμε  ότι πρέπει να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος και χρειάζεται  το 50% συν ένα , διότι έτσι μόνο μπορεί να προστατευθεί  μια δημόσια επιχείρηση μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.  και να αντιμετωπισθεί η  πιθανότητα επιθετικής εξαγοράς.  Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ξέρουμε ότι  είναι ακριβό, πολύ πιο ακριβό, ξέρουμε ότι ο ΟΤΕ  θα είναι  τραυματισμένος και γι ʽ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να δώσει τη δυνατότητα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις  να το κάνουν αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ευχαριστώ πολύ.»